THOMAS BALKENHOL (ODTÜ - GISAM)

K¶sa Film Kurgusu
"Sanat gerçe_i, yans¶yan bir ayna de_il, gerçe_e _ekil veren bir çekiçtir." (B.Brecht). Kurgucu olarak her türlü hokkabazl¶k yapabilirsin, ancak çekiçle gerçe_i yans¶yan aynay¶ paramparca edip, agaçlardan orman¶ göremiyorsun. Kurgucu agaçlar¶ tek ve hür yeti_tirip, bir orman gibi karde_cesine düzenine sokmal¶.

Birkaç ö_ütler
1. Kurallara göre kurgulama.
Kurgu da kural yok, uslup var. Malzemenin içeri_e ve karaktere bakarak uyugun bir uslup bulmal¶. Her kurgu yeni bir ke_ife do_ru bir yolculuktur. Yolun aç¶k olsun!
2. _lk seyirci gibi malzemeye yakla_ ve bu masumiyeti korumaya çal¶_.
Bazen malzeme ne olaca_¶n¶ çok belirgin bir biçimde ortaya ç¶kar. _lk izlenimlerine ve tepkilerine güven ve unutma. _yi malzeme kendi kendine idare eder. Kurgu müdahale yeni bir _eyi katamaz.
3. K¶sa kesme!
K¶sa film kurgusu k¶sa kesme anlam¶na gelmez. Kesmek için her zaman bir neden olmal¶ ve kurgucu bu nedeni ne oldu_unu bilmeli. _yi malzemenin do_al bir giri_ ve ç¶k¶_ noktas¶ var. Malzeme kendi halinde b¶rak¶p bu noktalar¶ bulursan, kurgu görünmeyen kurgu olacak.
4. K¶sa kes!
Az gösterip çok söylemek k¶sa filmin güçüdür. Görüntü ve ses gevezeli_ine kap¶lma. Kötü ve tekrar sahneleri ac¶mas¶zca ç¶kart. Senaryolar¶ i_lem¶yorsa unut. Sevdi_i çocu_u öldür.
5. Filmi bir sessiz film olarak dü_ün!
Görünen köy k¶lavuz istemez! Hikayeyi görüntülerle yeterince anlatabilirsen, diyaloglar¶ ve metinleri b¶rak.
6. Filmi bir radyo progam¶ gibi dü_ün
Filmin yar¶s¶ sestir. Görüntü montaja kadar emek ister.
7. Daireyi dörtgen yapamazs¶n.
_mkans¶ze deneme! Kötü malzeme kurguda da iyi bir malzeme olamaz. Senaryo veya yönetmenin plan¶ çal¶_masza, vazgeç. Yanl¶_ beklentileri uyand¶rma. Giri_te bir kurgu ile bir söz verirsen, sonunda sözünde durmal¶s¶n. Yoksa büyük söz verme!

8. Oyunculara bir iyilik yap!
Her oyuncu ve her insan kendine öz bir "iyi görünü_ü" ister. Bunu bulmal¶s¶n. Kötü oyunculuk ac¶mas¶zca ç¶kart ve yeni bir yol bul! Örne_in oyunculuk do_al de_ilse, kurgu ile de do_al olmaz, ama belki bir deneysel anlat¶m¶ ile güzel olabilir.
9. Atari sinemas¶ yapma!
Fazla k¶sa kesmekle kurgu müdahale çok belli ve film yapay olur. Efekleri, geçi_leri h¶zland¶rmak için kullanma. Örne_in bir karakterin olu_mas¶, bir gerilim yaratmas¶ zaman ister. _yi görüntüler h¶zl¶ kurguda harcayabilirsin.
10. Esleri ve alanlar¶ hissetir!
Kula_¶ndaki ve gözün önündeki güçlü nesne ve duygular o büyük bo_ an¶ ister. Gerekirse planlar¶ uzun tutarak o alan¶ yarat.
11. Müzi_i bo_u bo_una harcanma!
Bir k¶sa film bir Migros sat¶_ ma_azas¶ de_il. Fonda hep müzik gerekmez. Müzik de yönetmenin bak¶_ aç¶s¶n¶ yans¶t¶r. Kötü malzeme güçlendirmek için müzi_i kullanma! Bir müzi_i bir anda ba_larsa, kolay kolay durduramazs¶n. Müzi_e bir alan¶ yarat!
12. Yüzeyde görünene birçok boyutlar¶ kat.
Kurmaca filmin problemi, kafadakine görüntü ve ses haline getirmektir, belgesel filmin problemi, yüzeyde görünene bir anlam vermek. Her sahnenin arkada kalan boyutlar¶ kurgu ile ortaya ç¶kartabilirsin. Film o zaman güçlü olur.


Copyright © 2000 by PASO Last Update: September 1, 2001